Blog

Συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά απο το tartaki.gr

Οι γιορτές πλησιάζουν και το σπίτι μας γεμίζει με όμορφες μυρωδιές από τις λαχταριστές δημιουργίες που μαγειρεύουμε για τους αγαπημένους μας. Το tartaki.gr εκτός από τα γλυκάκια του για φόρεμα, σας προτείνει δύο εύκολες συνταγές για γλυκάκια για φάγωμα. Ευχόμαστε να τις δοκιμάσετε και καλή επιτυχία!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΠΛΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

 

Υλικά:

 

6 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 φλ. νερό
3 φλ. μέλι
καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 8 μέρη που τα πλάθουμε μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο. Αλευρώνουμε την επιφάνεια συχνά για να μην κολλάει η ζύμη. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε για καλύτερα νισεστέ. Αν πάλι έχουμε μηχανή για λαζάνια, το περνάμε από εκεί και γίνεται πιο εύκολα η δουλειά μας.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περνάμε τη μια άκρη της κάθε λωρίδας στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνουμε τυλίγοντας την λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο χέρι κρατάμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάμε το πιρούνι με τη ζύμη στο λάδι και περιστέφοντάς το τυλίγουμε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς ψήνεται, γύρω από το πιρούνι. Το ίδιο θα κάνουμε για όλες τις δίπλες. Αφού ροδίσουν τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφαιρούμε τον αφρό και βουτάμε τις δίπλες λίγες ,λίγες αφήνοντάς της να βράσουν για 2′. Όταν τις βγάλουμε από το μέλι, τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Υλικά:

125 γρ. βούτυρο

1/2 κούπα ζάχαρη καστανή

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικό)

1 κ.γ. αλάτι

1 αυγό

¾ κούπας μέλι

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. σόδα

¼  κ.γ. μπέικιν πάουντερ

 

Γλάσο (δυνατό)

2 ασπράδια αυγού

3 Κούπες ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

Χρώματα ζαχαροπλαστικής (κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, μαύρο)

Εκτέλεση:

 

Στο μπολ του μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν. (Αν δείτε πως η καστανή ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά μην ανησυχήσετε, όταν μπουν και τα υγρά υλικά στο τέλος, θα έχουν όλα ομογενοποιηθεί). Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό και το μέλι. Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και  προσθέτουμε κι αυτό το μίγμα σε δόσεις στο μίξερ. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε το γάντζο (το εξάρτημα του μίξερ) για να αναμίξει και να ενοποιήσει καλά τη ζύμη.Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλα πάχους 0,50 εκατ.Με Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ κόβουμε διάφορα σχέδια μπισκότων και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 15 λεπτά,  και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

 

Φτιάχνουμε το γλάσο: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για λίγο, προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια χτυπώντας για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο. Θέλουμε ένα πυκνό μίγμα, που να στέκεται και να μπορεί όμως εύκολα να βγαίνει από μικρή μύτη κορνέ. Χωρίζουμε το γλάσο σε μπολάκια και χωριστά ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το κάθε χρώμα μέχρι να αποκτήσει το κάθε χρωματιστό γλάσο μας την απόχρωση που επιθυμούμε. Διακοσμούμε τα μπισκότα μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Category : Για εμάς

Leave a Reply